Optimizarea costurilor

Într-un moment în care piața este extrem de sensibilă la creșterile de preț este important să ne canalizam atenția spre optimizarea costurilor astfel încât să obținem o marjă de profit care să permită atât desfășurarea activității cât și dezvoltarea acesteia.

Optimizarea nu presupune tăierea costurilor ci redimensionarea acestora corespunzător afacerii și a nevoilor curente, în strânsă legătură cu strategia de dezvoltare.

În principal ne uităm la cum putem armoniza toate zonele din cadrul propriei companii astfel încât să găsim echilibrul. Ponderea cea mai mare a costurilor este deținută de furnizorii de materii prime și materiale și costurile aferente personalului angajat. Celelalte sunt zone cu pondere mai mică în cheltuieli, fie că discutăm despre cheltuieli de exploatare sau cheltuieli financiare.

În abordarea pe care v-o propun optimizarea costurilor cu furnizorii nu presupune obținerea unor costuri și termene de plată care să pună în pericol existența furnizorilor ci comunicarea și negocierea.

Costurile cu personalul nu se traduc doar în disponibilizare ci se traduc printr-o organigrama actualizată, fișe de post reale în conformitate cu gradul de încărcare, optimizarea proceselor și focus pe calitatea lucrului și nu pe cantitate.

O analiză a tuturor activităților firmei indiferent dacă sunt activități principale sau activități suport, ne vor indica dacă este nu cumva outsourcing-ul este o soluție pentru reducerea anumitor zone de cost. Dacă este mai profitabil să externalizezi anumite servicii sau dacă este mai bine să ai angajați în firmă pentru realizarea anumitor activități cu o anumită frecvență.

Optimizările au conexiune cu zona contabilă și fiscală a unei firme sau cu zona juridică dacă discutăm despre un grup de firme. Discuțiile concrete se personalizează în funcție de situația concretă. Este ca la doctor. Pentru fiecare este un remediu și o abordare unică.

Ideea este că optimizarea costurilor în orice zonă ne permite mai multă flexibilitate.Contact

Telefon: +4 0371.170.780     |     Email: office@acces-investments.eu |     Adresa: Sos. Voinesti, Nr. 17, Iasi, 700615   |     Coordonate GPS: 47.148457 (Lat) - 27.560213 (Long)